Wij helpen u graag!

Bel 020-657 5657 of maak een afspraak.

Polyplan 30 jaar
Logo Polyplan Reizen

U kunt Póros ook met de auto bereiken vanaf de Peloponnesos. Behalve de watertaxi’s die om de paar minuten pendelen tussen Póros-Stad en Galatás gaat er elk halfuur ook een autopontje. Van Galatás naar het beroemde amfitheater van Epidaurus is het ongeveer een uur rijden.

Stranden zijn niet het handelsmerk van Póros Πόρος, de volgende stop op de Saronische route. Ze zijn er wel, maar er zijn betere redenen om het bergachtige eilandje te bezoeken. Póros schurkt zo dicht tegen de Peloponnesos aan, dat je vanuit Póros-Stad het scoreverloop op het voetbalveld in Galatás Γαλατάς aan de overkant kunt volgen. Watertaxi’s brengen u heen en weer, maar op het eiland blijven, is leuker. De nauwe zeestraat is trouwens de reden waarom Póros Póros heet: ‘kleine opening’, denk maar aan porie en poreus. Eigenlijk bestaat Póros uit twee eilanden, waarvan het kleinste, Sfaíria Σφαίρια, de zeestraat dus bijna blokkeert. Het is goeddeels volgebouwd met de kleurrijke, neoklassike huizen van Póros-Stad, gedomineerd door een witte klokkentoren uit 1927. Het grote eilanddeel , het bosrijke Kalavría Καλαυρεία, bereikt u over een zandbank.

 

Deze combinatie van stadje en groen eiland maakt Póros zo aantrekkelijk. Door de beschutte ligging van Póros-Stad en de aanwezigheid van gezellige barretjes, taverna’s en restaurants is de plaats enorm populair bij zeilers en andere pleziervaarders. Hun jachten liggen dan ook boeg aan boeg aan de kaden en in de kroegen wordt tot diep in de nacht gefeest. Zeker na middernacht, als de Griekse muziek aan gaat, gaan de locals en zeilers helemaal los en wordt er op de tafels gedanst en met zakdoekjes gegooid.

Op Kalavría kunt u heerlijk tussen de pijnbomen wandelen. Bijzonder zijn de restanten van een Poseidontempel en het Zoödóchos Pigí-klooster Μονή Ζωοδόχος Πηγή, 4 kilometer ten oosten van Póros-stad. Bij dat witte ‘Levensbronklooster’ liggen helden uit de Onafhankelijkheidsoorlog begraven, onder wie Yakoumakis Tombásis, de eerste admiraal van de nationale vloot. Póros was in het begin van de negentiende eeuw de belangrijkste marinehaven van het land.