Zo’n drie eeuwen voor onze jaartelling was Pyrros, de koning van Epirus, voortdurend in gewapende conflicten verwikkeld met andere erfgenamen van het rijk van Alexander de Grote. Pyrros’ militaire successen waren maar betrekkelijk, want ze kostten meer dan ze opleverden.  Sindsdien spreken we van pyrrusoverwinningen. Het tegendeel geldt overigens voor onze ontspannen autorondreis door vredig Epirus: die levert juist veel meer op dan de geringe inspanningen die u zich moet getroosten.

Accommodatie

Vlucht van Amsterdam naar Préveza. Op de luchthaven wordt u ontvangen voor de overdracht van uw huurauto. Daarna rijdt u naar Ioánnina, de Oosters aandoende vestingstad waar twee eeuwen geleden de beruchte heerser Ali Pasja de scepter zwaaide. U overnacht binnen de vesting. 

De morgen kunt u benutten voor een stadswandeling, bezoek aan de plaatselijke musea of snuffelen in de bazaarachtige winkeltjes. Daarna volgt een korte, fraaie rit naar het authentieke bergdorp Dífolo in Zagória. 

Het idyllische Dílofo is de ideale uitvalsbasis voor wandelingen, vooral naar en over de legendarische stenen boogbruggen in de omgeving. 

Alleen al deze autorit naar Megálo Pápingo is ronduit indrukwekkend. U rijdt dwars door het nationaal park en kan onderweg op talrijke plekken genieten van fenomenale bergpanorama’s. U overnacht in een van de berghuizen die zijn opgetrokken uit hergebruikte natuurstenen van vervallen woninkjes. 

Paardrijden, raften, natuurexcursies, zwemmen in poelen; qua activiteiten heb je een luxeprobleem in Pápingo. Als u de conditie daarvoor heeft, is een wandeltocht door de duizelingwekkend diepe Víkoskloof (ten minste 5 uur) een ervaring voor het leven. 

Accommodatie

Vermoedelijk met pijn in het hart verlaat u Zagória om bij Ioánnina de nieuwe megasnelweg Egnatía Odós op te draaien. U gaat door talrijke tunnels, waarna steeds het licht schijnt op een volgend prachtuitzicht. Langs de grillige Ionische Zeekust zakt u af tot schilderachtig Párga, waar u verblijft aan het Váltosstrand.

Accommodatie

Een dag strand, winkelen, bootje varen of eten en drinken?  Of misschien toch liever uitstapjes naar antieke oudheden zoals de dodenrivier Achéron?

Langs de kust rijdt u naar het zuiden door de toltunnel bij Préveza terug naar het vliegveld. Daar draagt u de huurauto weer over. Vlucht van Préveza naar Amsterdam.