Zefyros is de god van de westenwind. Nou ja, wind, het is eigenlijk meer een briesje dat vooral in het voorjaar en de zomer verkoeling brengt op het onwaarschijnlijk mooie Chalkidikí. Uit dat grote schiereiland steken ook weer drie lange, dunne vingers de Egeïsche Zee in en die zijn misschien nóg wel mooier dan de ‘handpalm’. Uit de vele hoogtepunten, noemen we er een paar: de academie van Aristoteles, het mystieke monnikenstaatje Athos en de gouden stranden van Kassándra. Gaan!

Accommodatie

Vlucht van Amsterdam naar Thessaloníki. U wordt opgewacht op het vliegveld voor de transfer naar uw hotel. U verblijft in het hippe City Hotel, op loopafstand van de uitgaanswijk Ladádika en komt dan meteen in Griekse sferen. Op de tweede dag kunt u onder andere de indrukwekkende Byzantijnse bouwwerken van Thessaloníki bezoeken, waarvan er 15 op de Werelderfgoedlijst staan.

Accommodatie

U verblijft in het hippe City Hotel, op loopafstand van de uitgaanswijk Ladádika en komt dan meteen in Griekse sferen. Op de tweede dag kunt u onder andere de indrukwekkende Byzantijnse bouwwerken van Thessaloníki bezoeken, waarvan er 15 op de Werelderfgoedlijst staan.

Accommodatie

Er zijn twee routes om in Olympiáda te komen: een snelle route over het gladde asfalt over de Egnatía Odós en een toeristische route door het middengebergte van Chalkidikí. De snelle route is ook de kortste (90 km), maar u gaat pas bij Rentína rechtsaf het mooie Chalkidikí op als de borden aanduiden: ΄Αγιον ΄Ορος (Agio Oros = Heilige Berg = Athos). Zo ver gaat u nog niet, want uw bestemming vandaag is Olympiáda, genoemd naar de moeder van Alexander de Grote. Wat u zeker niet moet missen is het oude Stagíra. Naar deze geboorteplaats en academie van Aristoteles kunt u wandelen vanuit het hotel. U wordt beloond met een indrukwekkend kijkje terug in de tijd. 

Accommodatie

Wat u zeker niet moet missen is het oude Stagíra. Naar deze geboorteplaats en academie van Aristoteles kunt u wandelen vanuit het hotel. U wordt beloond met een indrukwekkend kijkje terug in de tijd. 

Accommodatie

U vervolgt de kust weg zuidelijker richting Αγιον ΄Ορος (Agio Oros = Heilige Berg = Athos) en Ouranoúpoli. Ouranoúpoli is een heerlijk stadje vlak voor de grens met de autonome monnikenstaat Athos. Het is daarmee ook de toegangspoort voor het schiereiland met de 20 imposante kloosters, die alle op de Werelderfgoedlijst staan.

Accommodatie

Jammer: vrouwen mogen Athos niet op. Leuk: mannen én vrouwen kunnen tóch de meeste kloosters van tamelijk dichtbij zien, vanaf excursieboten die langs het schiereiland varen. Een ruïne van een van de historische kloosters (Zygoú) staat trouwens 50 meter vóór de grens en dat monument mag iedereen bezoeken.

Accommodatie

Vandaag steekt u Chalkidikí dwars over, om naar het westelijke van de drie ‘vorktanden’ te trekken: het schiereiland Kassándra. Dat is heerlijk rustig, heeft een mooie natuur met heuvels, pijnbomen, wetlands, olijf- en wijngaarden en superieure zandstranden.

Accommodatie

Er zijn prachtige natuurgebieden, zoals wetlands waar uiteenlopende (water)vogels hun habitat hebben gevonden. De westkust, met uitzicht op de veelal besneeuwde Olympus en betoverende zonsondergangen. 

Accommodatie

U kunt twee dingen doen: vroeg op pad om zoveel mogelijk tijd te hebben in Thessaloníki óf op uw gemakje Kassándra verkennen en er nog een beetje te luieren op het strand. Hoewel met het eerste niets mis is, raden we het laatste aan. De rit naar uw hotel in Thessaloníki vergt ongeveer anderhalf uur en u kunt ’s avonds ook nog prima shoppen in Griekenlands tweede stad. 

Transfer naar de luchthaven van Thessaloníki.

Vlucht van Thessaloníki naar Amsterdam.