Wij helpen u graag!

Bel +31 (0) 20 657 5657 of maak een afspraak

Polyplan 30 jaar
Logo Polyplan Reizen

“Meltemi”, zo is de naam van de heersende wind in het Griekse gedeelte van de Middellandse zee.

De Cycladen bestaan uit ruim 50 grotere en kleinere eilanden verspreid over de Egeïsche Zee, in grote lijnen tussen het vasteland van Griekenland en het eiland Kreta. Centraal ligt hier, naast het welbekende Mykonos, in het hart van de cirkel – kyklos in het Grieks - het heilige eiland Delos, naamgever van deze eilandengroep. Vooral ervaren zeilers uit op avontuur en niet bang van een stevige wind halen hun hart op in deze afwisselende wereld van zon zee en eilanden. Nauwe straatjes met witte huizen afgewisseld met prachtige zandstranden en diepe baaien zorgen voor spanning en ontspanning in de wondere wereld die Cycladen heet. De hierna genoemde eilanden laten voldoende ruimte om de eilanden die niet apart genoemd zijn zelfstandig te ontdekken.
Om praktische redenen worden de eilanden meestal in vier groepen verdeeld. Dit wil niet zeggen dat zeilers zich moeten beperken tot een bepaalde groep. Verkeer tussen de groepen levert geen enkel probleem op. Wel betekent dit dat rekening moet worden gehouden met behoorlijke afstanden, waarbij de wind niet altijd meewerkt. Om dezelfde reden zal de voorgenomen route een enkele keer moeten worden aangepast. Mede daarom vinden wij de Cycladen minder geschikt voor zeiltochten van minder dan twee weken – m.u.v. de westelijke Cycladen - en adviseren wij minimaal twee ervaren zeilers per jacht. Flottielje zeilen langs de Cycladen is zeer beperkt mogelijk en maximaal met twee jachten plus moederschip. De aangewezen startplaats voor een reis langs de Cycladen is Kalamaki, de jachthaven van Athene.

 

NOORDELIJKE CYCLADEN

Andros: Het eiland heeft een geheel eigen gezicht. Een steil bergmassief met steile rotsen aan de oostkant en groene valleien die eindigen in prachtige zandstranden aan de westkust. Batsi is een leuke badplaats met jachthaven aan de vriendelijke westkust.
Tinos: De gelijknamige hoofdstad is tevens de haven. Dominant is de kerk van de Heilige Maagd. De hoogste berg is woonplaats van Aeolus, god van de wind. Afwisselend steile kust en schilderachtige baaien.
Syros: De hoofdplaats en tevens commerciële haven is Ermoupolis. Deze stad bestaat uit twee delen: de middeleeuwse bovenstad met op het hoogste punt de Ag. Georgios kathedraal. In de benedenstad diverse bijzondere en opvallende bouwwerken en monumenten.
Mykonos: Toeristisch het meest ontwikkelde Cycladen-eiland. De schilderachtige hoofdplaats Myconos is tevens haven. Kleine stille straatjes met witte huizen die in de avond veranderen in een druk uitgaanscentrum. Het overwegend kale eiland beschikt over een aantal unieke stranden.

CENTRALE CYCLADEN

Paros: Hoofdstad en centrale haven is Parikia. Het eiland dat van oudsher werd bewoond en daardoor  veel te bieden heeft is erg toegankelijk. Het vissershaventje Naoussa aan een grote baai in het noorden heeft zich ontwikkeld tot toeristisch centrum.
Antiparos: Door een smalle zeestraat gescheiden van Paros. De hoofdplaats Kastro is gebouwd rond het oorspronkelijke kasteel. Het eiland wordt vooral bezocht om het heldere zeewater en de vele zandstranden.
Naxos: Haven en hoofdplaats Naxos ligt prachtig tegen de hellingen met smalle straatjes die voeren naar het hoog gelegen Venetiaans kasteel. Het grootste en meest vruchtbare eiland van de Cycladen geeft een goed beeld van alle Cycladen.
Amorgos: Dor en bergachtig. De steile kust wordt afgewisseld met rustige baaien. De hoofdstad heet ook Amorgos en is net als op andere eilanden rond een Venetiaans kasteel gebouwd. De belangrijkste haven is Katapola met prachtige stranden net als trouwens een tweede haven bij Aijali.  
Koufounisia: Klein in tweeën gesplitst eiland net onder Naxos, voornamelijk bewoond door vissers. Paradijs met elk uur van de dag verse vis.

ZUIDELIJKE CYCLADEN

De eilanden van deze groep zijn zonder uitzondering een bezoek meer dan waard. Afstanden en gebrek aan havenfaciliteiten beperken echter de mogelijkheden.
Folegandros: Klein rotsachtig eiland afgewisseld met zandstranden, Karavostasi is de haven beneden de twee in elkaar overlopende plaatsjes die samen de hoofdplaats Folegandros vormen.
Sikinos: Aan de noordwestkust ligt het hoofdplaatsje Kastro net als alle andere Cycladen eilanden schilderachtig met smalle witte straatjes. De haven Alopronia ligt hier recht tegenover, over de weg op 3 km. afstand, aan zuidoostkant.
Ios: Toeristisch een van de populairste eilanden met de haven Ormos. Vanuit de haven ligt bergopwaarts de hoofdplaats Ios, vanwaar men aan de andere kant het prachtige en drukke Milopotamos-strand bereikt. Andere stranden – waaronder Manganari – liggen verspreid over het eiland.
Santorini: In Griekenland beter bekend als Thira. Het meest gefotografeerde eiland van het land. Het stadje ligt aan de westkant van het eiland hoog balancerend op de kraterwand. Aan de oostkant loopt het glooiend af richting zee met vanwege de lava zwarte stranden. De haven ligt bij Vlichada aan de zuidkust.

WESTELIJKE CYCLADEN

Kea: Het eerste Cycladen-eiland op slechts korte afstand van Kaap Sounion, de laatste plaats van het schiereiland Attica. Het hoofdplaatsje ligt ruim 5 kilometer landinwaarts van de ruime baai in het noordwesten met de zeer gastvrije haventjes van Korissia en Vourkari.
Kythnos: Het volgende in de keurig noord – zuid op rij liggende eilanden. De hoofdplaats Kythnos ligt precies midden op het eiland halverwege de twee havens Mericha en Loutra.
Serifos: Dit eiland is wat drukker dan de andere eilanden in deze rij, wat voornamelijk komt door de unieke stranden. De haven Livadi ligt in een grote baai onder het tegen de rotsen geplakte nagenoeg onbewoonde dorpje met dezelfde naam.
Sifnos: Prachtig eiland, het lijkt net of alles hier wat makkelijker gaat. Keuze uit drie havens Faros, Vathi en Kamares. Uitstekende plaats om een dagje langer te blijven snorkelen.
Milos: De overgebleven helft van een vulkaan met de krater als binnenmeer. In de aldus gevormde enorme baai ligt tegen de heuvel met daarboven een kasteel de hoofdplaats Milos. Ook het plaatsje Adamas bij de haven met de wit gekalkte huizen maakt een aardige indruk. Milos is bekend als vindplaats van het beeld “De Venus van Milo”, tegenwoordig in het Louvre van Parijs.
Kimolos: Dit eiland ruim bedeeld met prachtige stranden deelt in de toeristische belangstelling voor het eiland Milos. Bij Psathi ligt een aantal prachtige ankerbaaien.

Wilt u meer weten over bezienswaardigheden van de Cycladen? Kijkt u dan op onze website onder Bestemmingen bij dit gebied. Of neem contact met ons op voor persoonlijk advies.