Wij helpen u graag!

Bel 020-657 5657 of maak een afspraak.

Polyplan 30 jaar
Logo Polyplan Reizen

Dit is de meest zuidoostelijke eilandengroep van Griekenland, gedeeltelijk dicht onder de Turkse kust. De 12 eilanden – vertaling van Dodekanesos – van deze groep verschillen onderling aanmerkelijk.

Dit is de meest zuidoostelijke eilandengroep van Griekenland, gedeeltelijk dicht onder de Turkse kust. De 12 eilanden – vertaling van Dodekanesos – van deze groep verschillen onderling aanmerkelijk. Kos en Rhodos zijn de meest bekende en toeristisch het meest ontwikkeld. Patmos en Kalymnos hebben elk een geheel eigen traditie. Een aantal andere eilanden is (nagenoeg) onbewoond. Allemaal echter bieden ze uitgestrekte stranden met een heldere zee.
Een uitgestrekt vaargebied dat zich uitstekend leent voor zeilvakanties van een of meer weken voor ervaren zeilers. De beste tijd voor dit gebied is het voorjaar en het najaar. De temperatuur is dan aangenaam en u heeft geen last van de Meltemi, die in de zomermaanden het varen moeilijk of zelfs onmogelijk kan maken. De aangewezen startplaats voor een tocht langs deze eilanden is het eiland Kos.

Kos
Zeer gewild vakantie eiland waardoor het iets van het echt Griekse heeft verloren. Hoofdstad Kos wordt gedomineerd door de johannietervesting. De rest van de stad heeft zich gevormd naar de behoeften van de grote stroom toeristen. De haven in de oude stad is druk. Kos Marina aan de buitenkant van de stad is de aangewezen bijzonder goed uitgeruste haven. Andere havens aan de zuidkust zijn Kardamena en Kamares, kleine kunstmatige havens in een omgeving met veel hotels en toeristen.

Kalymnos
Duidelijk merkbaar is dat dit eiland zijn bekendheid dankt aan de sponsenvisserij. Pothia is een flinke, drukke en onrustige plaats met naast elkaar de oude haven en de zich steeds uitbreidende jachthaven. Ten oosten van Pothia ligt een ander haventje bij Vathi. 

Leros
De baai van Lakki is prachtig, de haven goed maar het plaatsje heeft weinig te bieden in tegenstelling tot de tweede haven bij Alinda met een schitterend dorpje.

Lipsi
Piepklein eiland, halverwege Leros en Patmos, zeer de moeite waard voor een overnachting.

Patmos
Op dit eiland draait alles om het indrukwekkende klooster waar evangelist Johannes het bijbelboek “Openbaring” schreef. Gezellig stadje met aan de baai een haven voor jachten.  

Ikaria
Genoemd naar de god Ikaros die hier in zee stortte na een vergeefse poging om met zelfgemaakte vleugels naar de zon te vliegen. Ag. Kirikos hoofdplaats en haven ligt direct aan zee. Door de lastige bereikbaarheid is de bestemming minder gewild.

Samos
Het eiland is bijzonder goed bedeeld op het gebied van natuurschoon, bosrijk, zeer groen en vruchtbaar. Populair bij wandelaars. Samos-stad of Vathi is een gezellige echt Griekse hoofdplaats maar stelt als jachthaven weinig voor. Andere havens zijn te vinden in Pythagorion, een gezellig toeristisch plaatsje aan de zuidkust. Op een kwartier lopen buiten Pythagorion ligt een marina die grotendeels gereed is. Helemaal aan de andere kant liggen resp. noordwest en zuidwest de havens van Karlovassi en Marathokambos. Dit gedeelte is aanmerkelijk rustiger en (ten onrechte) minder bezocht door toeristen.

Fourni
Halverwege tussen Ikaria en Samos. Omdat het eiland lastiger te bereiken is wordt het nogal eens overgeslagen. Ten onrechte: alle moeite wordt dubbel en dwars beloond.

Wilt u meer weten over bezienswaardigheden van de Dodekanesos? Kijkt u dan op onze website onder Bestemmingen bij dit gebied. Of neem contact met ons op voor persoonlijk advies.