Wij helpen u graag!

Bel 020-657 5657 of maak een afspraak.

Polyplan 30 jaar
Logo Polyplan Reizen

Elke ochtend is er aan de lange boulevard in Aígina-Stad een bootjesmarkt. Na het ontbijt kunt u er in een paardenkoets naartoe. Vraag aan de hotelreceptie wat een redelijk tarief is voor deze bijzondere taxi en maak met de menner een duidelijke afspraak. Een kopje koffie op een van de terrassen, fotocamera bij de hand, en uw dag kan niet meer stuk.  

 

Een advies voor degenen die Amsterdam liever aanduiden met ‘020’ of met ‘Abcoude-Noord’: zorg dat u op de draagvleugelboot aan een raam aan de linkerzijde zit, aan bakboord dus. Al gauw nadat de Flying Dolphin Piraeus heeft verlaten, doemt namelijk aan stuurboord het eiland Salamína Σαλαμίν op, volgens de overlevering de geboortegrond van de held en godenzoon Ajax. Voor de kust hakten de gezamenlijke Griekse vloten 2500 geleden de Perzische marine in de pan. Tegenwoordig heeft Salamína toeristisch weinig te bieden, dus met volle kracht vooruit naar Aígina Αίγινα!

 

Want bij aankomst aan de buitenkant van het havenhoofd van de marina van Aígina-Stad ziet u meteen dat u een goede keus heeft gemaakt. Langs de lange, kromme boulevard met patriciërswoningen zijn gezellige terrassen, die hoofdzakelijk door Grieken worden bevolkt. De buitenlanders die er flaneren, zijn meestal zeilers of hebben een motorjacht in de marina liggen. Kleinschalig maar fijn het Hotel Rastoni***+ dat twaalf ruime, unieke kamers telt, waarvan sommige met een fenomenaal uitzicht over zee.

 

De fijnste stranden liggen bij deze hoofdstad (zicht op de Peloponessos), bij Agia Marína Άγια Μαρίνα (andere kant, zicht op het scheepvaartverkeer) en Marathónas Μαραθώνας (zicht op Agkístri Αγκίστρι, het kleinste bewoonde Saronische eiland, leuk voor een excursie).

 

Op Aígina kun je ook fijne wandelingen maken: de hoogteverschillen zijn te overzien, er staat veelal een verkoelend briesje en in de dalen is er enige beschutting onder de bomen. Ook kom je dan langs eindeloze pistacheplantages. Aígina is de grootste producent van de nootjes in Griekenland. Vooral later in het jaar, tijdens de oogst, kun je ze overal langs de weg kopen.

 

De grootste attractie van Aígina is de Tempel van Aphaía Ναος Αφαιας (op borden staat meestal Afea) op de noordoostpunt van het driehoekige eiland. Dit was de enige plek in Griekenland waar de godin werd aanbeden. Het verhaal gaat dat Aphaía door een visser uit Aígina was geholpen te ontsnappen aan een ongelukkig huwelijk op Kreta. In ruil daarvoor wilde de visser dat Aphaía met hém trouwde. Maar ook daar had zij geen trek in en ze vluchtte van haar redder door bij Agia Marína de heuvels in te lopen. Nooit is er nog iets van haar vernomen. De verliefde visser geloofde stellig dat zij was opgenomen door de goden en bouwde een heiligdom. Inderdaad, dat werd de prachtige tempel die nu nog uitkijkt over de Golf. Het is een toonbeeld van klassieke architectuur,  met de Dorische zuilen nog goeddeels intact. Nabij is een museum, met onder andere restanten van eerdere heiligdommen op de zelfde plek.

 

Boeiend is ook een bezoek aan de kathedraal van Sint Nektarios Άγιος Νεκτάριος, die in 1961 door het Oecumenische Patriarchaat (het ‘orthodoxe Vaticaan’) in Constantinopel heilig is verklaard. De priester zou diverse wonderen hebben verricht, vooral in de laatste jaren voordat hij in 1920 op Aígina stierf. Neem de bus van Aígina-Stad naar Agia Marína en stap uit, waar alle pelgrims uitstappen, op het hoogste punt.