Wij helpen u graag!

Bel 020-657 5657 of maak een afspraak.

Polyplan 30 jaar
Logo Polyplan Reizen

Voor een eerste indruk van de stad stapt u op de Athens Sightseeing Bus, lijn 400. In anderhalf uur rijdt deze hop on hop off bus langs alle bezienswaardigheden. Een kaartje kost € 5 en is 24 uur geldig. Startpunt: Archeologisch Museum. Met de toegangskaart voor de Akropolis krijgt u gratis entree bij twaalf verschillende bezienswaardigheden in Athene.

Geen stad zo rijk aan geschiedenis, cultuur en mythologische verhalen als Athene. Zelfs niet-liefhebbers gaan overstag – bijvoorbeeld bij een diner met uitzicht op de prachtig verlichte Akropolis. Wie echt geraakt wil worden raden wij aan een stadswandeling te maken met onze vaste gids: BNR-reporter Nikos Lanser.

 

Akropolis
De Akropolis, het Griekse woord voor ‘het hoogste punt van de stad’, ziet u van kilometers afstand al liggen. Een bezoek aan dit wereldberoemde Unesco-complex is een belevenis. Een flinke klim (voorzieningen aanwezig voor mindervaliden) brengt u op de plek waar de Oudheid tot leven komt, met tempels van 2500 jaar oud zoals het indrukwekkende Parthenon en de Nikètempel. Hier werd de basis voor de Europese geschiedenis en kunst gelegd. Bij helder weer kunt u de Saronische eilanden zien liggen.

Nieuwe Akropolis Museum
Een spectaculaire collectie in een minstens zo spectaculair gebouw. Het nieuwe, hypermoderne Akropolis Museum (2009) ligt aan de voet van de Akropolis en is grotendeels van glas. De helling naar de toegang refereert aan het steile pad naar de Akropolis. De 4000 kunstvoorwerpen worden bijzonder fraai uitgelicht, met als hoogtepunt de Panthenonsculpturen. Een extra dimensie zijn de glazen vloeren; op de begane grond kunt u zo de archeologische resten op deze plek zien.

Agora
De groene oase grenzend aan de wijk Monastiraki was in de Oudheid het centrum van de stad, met onder meer het grootste marktplein van Athene en diverse overheidsgebouwen. Twee daarvan zijn gerestaureerd: de Hemhaistos-tempel en de Attalostoa, waarin het Agoramuseum is ondergebracht.

Uitzicht vanaf Lycabettusheuvel
De hoogste rots van de stad biedt een 360-graden panorama dat nooit verveelt: de Akropolis, de huizenzee van Athene, de havenstad Piraeus, de omringende bergketens en de Saronische Golf. Nog leuker met de kabelbaan vanuit Kolonaki.

Nationaal Archeologisch Museum
De grootste schatkamer van antieke kunst in de wereld is in 2004 grondig gerestaureerd. Het resultaat: zestig zalen met de mooiste archeologische vondsten van de prehistorie tot ver in de Oudheid. Tip: gratis toegang op zondag in de wintermaanden (nov t/m mrt).

Parlementsgebouw en wisseling van de wacht
Vooral op zon- en feestdagen trekt de wisseling van de wacht voor het parlementsgebouw veel bekijks. De soldaten dragen dan hun traditionele uniform, met een korte witte plooirok en koddige klompschoenen. De grootste ceremonie is op zondagochtend 11 uur als de voltallige erekorps ten tonele verschijnt.

Benaki Museum
Dit museum over de Griekse kunstgeschiedenis en kunstnijverheid valt op door zijn moderne opzet. Naast veel aardewerk en iconen ook een interessante collectie klederdrachten en kostbaarheden. Vanaf het restaurant/terras op de tweede verdieping is het heerlijk uitkijken over de nationale tuin.

Metrostations als museum
Bijzonder: de opgravingen die bij de aanleg van het metronetwerk werden gedaan, liggen te schitteren in vitrines op diverse metrostations. Neemt u een kijkje bij de stations Syntagma, Omonia en Keramikos.