Wij helpen u graag!

Bel 020-657 5657 of maak een afspraak.

Polyplan 30 jaar
Logo Polyplan Reizen

Om het maximale uit een bezoek aan de opgravingen van Delphi te halen, raden we aan u goed in te lezen en ’s morgens vroeg te komen, voordat de volle touringcars uit Athene arriveren. Parkeer de auto oostelijk van antiek Delphi, aan de kant van Aráchova. Duik meteen het museum in en maak de inspannende klim naar het atletiekstadion voordat het daarvoor te heet wordt. Daal vervolgens langzaam de heilige weg af langs het amfitheater, de Apollotempel en alle andere restanten. Na een verfrissing in het restaurant kunt u dan nog het gedeelte beneden de weg bezoeken, met de karakteristieke ‘tholos’ ter ere van godin Athene Pronoia.   

 

Van de bijna 1000 locaties op de mondiale erfgoedlijst van de Unesco behoren de opgravingen van Delphi Δελφοί tot ’s werelds allerbekendste. In de klassieke oudheid werd Delphi, dichtbij de zuidkust van centraal Griekenland, beschouwd als de navel van de wereld, de oorsprong van onze beschaving. Vertegenwoordigers van alle Griekse stadsstaten kwamen hier bijeen om te overleggen, wedstrijden te houden, muziek te maken, maar bovenal om het Orakel van Apollo te raadplegen. Bij diens tempel ontving de pythia, een bijzondere priesteres, goddelijke boodschappen onder invloed van hallucinerende dampen uit de aarde. Priesters rondom vertaalden haar ge-ijl in verzen die voor meervoudige uitleg vatbaar waren.

Behalve de fundamenten en enkele tempelzuilen kun je vandaag de dag een goeddeels intact atletiekstadion zien, een dito amfitheater, de restanten van het heiligdom van Athena Pronoia en de overblijfselen van het Gymnasium waar sporters trainden. Je mond valt open in het museum, met werkelijk schitterende vondsten van het complex. Topstuk is de puntgave, bronzen ‘wagenmenner’ uit de Romeinse tijd, dankzij een aardbeving veilig bedekt gebleven tegen plunderaars.  

Het huidige plaatsje Delphi is een toeristenfuik met daarbij passende accommodaties. Wij selecteerden daarom bewust hotels in en bij het traditionele buurstadje Aráchova Αράχωβα, op tien minuten rijden van Delphi. Aráchova is echt een bergoord, je kunt er gezellig eten, drinken en loungen, bijvoorbeeld onder de platanen op het dorpsplein.