Wij helpen u graag!

Bel +31 (0) 20 657 5657 of maak een afspraak

Polyplan 30 jaar
Logo Polyplan Reizen

Met jaarlijks honderdduizenden bezoekers lijkt het lastig om je ‘eigen’ Metéora-ervaring te verstillen in foto’s en video’s. De parkeerplaatsen vlakbij de kloosters zijn immers vaak overvol en het is soms dringen op de trappen. Maar als u ervoor zorgt bij zonsopkomst en zonsondergang op de rondweg ‘achter’ de kloosters een standplaats te vinden, wordt uw beeld amper verstoord door anderen en ziet deze mystieke wereld eruit als honderden jaren geleden. Overigens is een complete ronde ongeveer 12 kilometer rijden. Voor de klim naar de kloosters moet u goed ter been zijn, behalve bij Moní Agios Stéfanos.

Metéora Μετέωρα behoort tot de kroonjuwelen van de Werelderfgoedlijst. Als je over de Thessalische vlakte naar het noorden rijdt, doemt daar plots een bizar landschap op van ‘hangende rotsen’. Het zijn geen meteorieten, maar enorme zandstenen monolieten waaraan Metéora zijn naam ontleent. Je wordt er meteen stil van. Maar alsof dat al niet spectaculair genoeg is, zijn boven op zes van die natuurpilaren ontzagwekkende Byzantijnse kloosters gebouwd, waar orthodoxe monniken nog steeds in afzondering leven.Hoewel, dat laatste is niet helemaal waar. Sinds de kluizenaar Barnabas zich hier in 985 in een grot terugtrok en er in de loop der eeuwen duizenden bouwlustige asceten volgden, is Metéora nu een toeristische attractie van jewelste geworden en krijgen de hedendaagse monniken dagelijks busladingen bezoekers.

 

Alle zes overgebleven bergkloosters (het waren er ooit 21) zijn open voor publiek. Om ze allemaal te bezoeken is wellicht wat te veel van het goede, maar een volle dag besteden aan Metéora is beslist niet overdreven. Dat kan door twee overnachtingen te boeken in het strategisch aan het begin van de kloosterrondweg in Kalampáka Καλαμπάκα gelegen Guesthouse Iridanos***+. Dat is een jong, kleinschalig en stijlvol hotel, gedreven door de Grieks-Nederlandse familie Papakostas. Als oud-reisleidster geeft Niki Papakosta-Van Baarle enthousiast adviezen voor een onvergetelijke Metéora-beleving. Zij weet precies wanneer de meeste massabussen hun rondje komen maken, kent de openingstijden van de toppers als Megálo Metéora, Rousánou en de andere kloosters, wijst waar de beroemde opnamen zijn gemaakt voor de James Bond-film For your eyes only en geeft tips over de verplichte descente kleding. Als gast van Iridanos zal ze u ook verwijzen naar het in het stadshart gelegen restaurant Panellinion van haar man Dimitris, waar u een voorkeursbehandeling wacht.