Wij helpen u graag!

Bel 020-657 5657 of maak een afspraak.

Polyplan 30 jaar
Logo Polyplan Reizen

Amorgós kunt u gebruiken als springplank naar de Dodekanesos. Vanuit Aigiáli gaat er een ferry naar het nog verder afgelegen Astypálaia.

Een luxeprobleem op de centrale Cycladen

 

Páros Πάρος - Er is zo’n gevarieerde keus aan eilanden in het hart van de Cycladen-archipel, dat we kunnen spreken van een heus luxeprobleem. Páros is een van de populairste bestemmingen. Het is hét surfeiland van Griekenland, met ideale omstandigheden dankzij de méltemi, de Griekse mistral. Het trekt sportieve beach boys & girls uit heel de wereld, ook om te kitesurfen.

U komt aan in de haven van de hoofdstad Parikiá Παροικιά.  Het is dan nog maar 3 minuten lopen naar de oudste en best bewaarde Byzantijnse basiliek van Griekenland, de Panagía Ekatondapilianí Παναγία Εκατονταπυλιανή, oftewel de Onze Lieve Vrouwe van de Honderd Deuren.

Bijzonder op Páros is het vlinderpark Petaloúdes Πεταλούδες, zes kilometer ten zuiden van Parikiá. De prachtig gekleurde vlinders komen in dit bomenpark voor de romantiek, zullen we maar zeggen.

In het rurale binnenland is het goeddeels marmeren plaatsje Léfkes Λεύκες heel authentiek, met cafeetjes en restaurants en met boomgaarden en boerderijen rondom. Befaamd is het hoogwaardige marmer dat in de nabije groeven van Maráthi Μαράθι wordt gewonnen. De wereldberoemde Venus van Milo (Louvre, Parijs) werd eruit gehouwen.

Op Páros hebben ze overigens niks tegen Antíparos Αντίπαρος, de kleine buur bij wie u een dagje kunt aanwippen. Op Antíparos heerst nog veel rust. Een van de grootste attracties is de druipsteengrot, onder de kapel van Agios, Ioánnis Spiliótis, de Heilige Johannes de Grotbewoner.

Het pittoreske en gezellige vissershaventje Náousa Νάουσα in het noorden is een van de grootste trekpleisters van Páros. Je kunt er heerlijke verse vis eten en er gaan bootjes naar diverse stranden.

 

Náxos Νάξος - Het eiland van Ariadne, de dochter van koning Minos, is het grootste, groenste en vruchtbaarste van de Cycladen. Op Náxos raden we u aan om een auto te huren én om te gaan wandelen in de valleien, tussen de olijf-, amandel- en fruitbomen, van het ene traditionele bergdorpje naar het andere. Er heerst een serene rust. Onderweg ziet u Byzantijnse kapelletjes, kerken en kloosters en komt u vriendelijke oude vrouwtjes en mannetjes tegen.

Náxos-Stad is vooral bijzonder vanwege het Venetiaanse kastro, de met versterkte edelenhuizen omringde citadel. Daar stond in de dertiende eeuw het paleis van hertog Marco Sanudo, heerser over 18 eilanden in de Egeïsche Zee.

Van de restanten uit de oudheid valt vooral de zes meter hoge Portára Πορτάρα op, de grote tempelpoort die 2500 jaar lang overeind is gebleven op het (schier)eilandje Palátia Παλάτια. In het Archeologisch Museum ziet u dat Náxos al veel eerder werd bewoond. Onder meer worden er  typisch Cycladische beeldjes tentoongesteld, sommige wel 4300 jaar oud.

Op Náxos is het toerisme altijd wat achtergebleven, wat een gunstig effect heeft op de ambiance. Grote hotels zijn er niet en de schitterende witte zandstranden zijn verre van mudjevol. Ook gastronomisch richt het eiland zich op een veeleisender publiek dan de massa. Een juweeltje is Nissaki Beach Hotel ****+, op een steenworp van Náxos-Stad. Het boetiekhotel heeft een strakke inrichting, met veel wit, wat mooi contrasteert met de azuurblauwe zee.

 

Koufonísia Κουφονήσια - Als we het over Koufonísia hebben, dan bedoelen we Páno Koufonísia (Boven-K.), want vlakbij ligt ook Káto Koufonísia (Beneden-K.). De minuscule eilandjes liggen in de luwte van Náxos en behoren tot wat de Míkres Kykládes wordt genoemd.  Op ‘Páno’ wonen nog geen 300 mensen, op ‘Káto’ slechts een handjevol. Koufonísia is misschien wel de beste plek van Griekenland om te onthaasten, want er is niets dat u afleidt van de zon, de zee, het comfort en de heerlijke verse vis.  Op 400 meter van het dorpje, oftewel extreem ver van de bewoonde wereld, wacht het Koufonisia Hotel & Resort**** op uw komst.

 

Amorgós Αμοργός - Een buitenbeentje van de Cycladen is Amorgós, een ruig, langgerekt eiland met weinig wegen, hoge kliffen waar de golven tegenaan beuken en een paar stranden, bij Aigiáli Αιγιάλη aan de noordkust. Daar bevindt zich ook Lakki Village***+, gebouwd als een gezellig dorpje dat wit afsteekt tegen de olijfbomen. Amorgós is een heerlijk rustig eiland om te wandelen of om ezeltochten te maken. Het mooiste zijn het witgekalkte dorpje Amorgós, dat op een heuvel ligt op 5 kilometer van de aankomsthaven Katápola Κατάπολα, en het Klooster van Panagía Hozoviótissa  Μονή Παναγία Χοζοβιώτισσα. Het hagelwitte klooster tekent prachtig af tegen de hoge klippen waartegen het in 1088 is gebouwd, heel spectaculair.