Wij helpen u graag!

Bel +31 (0) 20 657 5657 of maak een afspraak

Polyplan 30 jaar
Logo Polyplan Reizen

Een van de grootste attracties van Santoríni is Akrotíri, een opgegraven stad die 3600 jaar geleden is bevroren in de tijd toen het werd bedolven onder as en puimsteen bij de grote vulkaanexplosie. Anders dan bij Pompeï zagen de bewoners kans tijdig te vluchten, maar ze moesten wel al hun bezittingen achterlaten. Die zijn nu tentoongesteld in onder andere het Museum van prehistorisch Thíra.

’s Werelds mooiste eiland en andere zuidelijke Cycladen

Santoríni Σαντορίνη - Santoríni (de Grieken zelf zeggen Thíra Θήρα) behoort tot de mooiste eilanden van de wereld. Het toonaangevende vakantiemagazine Travel & Leisure verkoos het zelfs tot het allermooiste, voor Bali, Cape Breton Island (Canada) en diverse Hawaïaanse eilanden. En de redactie zoog de top 10 niet uit haar duim. Er zijn factoren gewogen als natuurlijke attracties, uitzicht, activiteiten, restaurants, gastvrijheid en de prijs-kwaliteitverhouding.
En dan te bedenken dat een enorme natuurramp, zo’n 3600 jaar geleden, heeft bijgedragen aan al dat fraais. Toen knalde de enorme vulkaan uit elkaar die hier stond en liep de krater vol met zeewater. Als u naar Santoríni vliegt, kunt u van boven mooi zien hoe het zit: de grote sikkel waar u straks op landt is de oude kraterrand, waarvan ook het huidige eilandje Thirasía Θηρασία deel uitmaakte. De hoopjes in het midden van de kraterbaai zijn het resultaat van latere erupties. Want de vulkaan mag dan even zijn geblust met zeewater, dood is hij nog niet... Het grootste hoopje heet Néa Kaméni Νέα Καμένη en is te bezoeken tijdens een bootexcursie. Neem voldoende water mee en stevige schoenen en haal niet uw neus op voor zwaveldampen.

Vanaf Néa Kaméni heeft u prachtig zicht op de hoog op de kraterrand gelegen hoofdstad Thíra Φηρά. Een zigzagpad met treden leidt 350 meter omhoog van de kade naar het stijlvolle stadje, dat geliefd is bij acteurs en kunstenaars. Het allermooiste uitzicht heeft u vanaf Oía Οία op de noordwestpunt van de sikkel, waar u de spectaculairste zonsondergang van uw leven kunt zien.

Santoríni heeft stranden in kleuren die door de vulkaan zijn bepaald: oogverblindend wit, rozerood of gitzwart. Het Kallisti Thera Hotel****, in het hart van Thíra, tippen wij vanwege de prettige ambiance, de fraaie kamers met elk hun eigen sfeer en de ligging. Een unieke plek om te verblijven is de traditionele nederzetting van 18 tegen de steile kust gesitueerde accommodaties die het Aigialos Hotel****+ vormen. Dit is een van de beste voorbeelden van het Griekenland van Polyplan. Aigiolos is een trapsgewijs opgebouwd wijkje van 18 prachtig opgeknapte huizen die de stoutste dromen nog overtreffen. Aigialos is lid van de Greek Historic Hotels en dit jaar verkozen tot het meest romantische historische hotel van Europa. Hetzelfde kleinschalige luxeconcept, met een nóg spectaculairder uitzicht op de oude vulkaan en prachtige zonsondergangen, biedt het Esperas Hotel in Oía, eveneens lid van de Greek Historic Hotels. Het zijn 20 blauwwitte accommodaties, in verschillende klassen, alle smaakvol ingericht met Cycladische elementen.

Dichterbij de hemel dan in Andronis Luxury Suites*****+ (in Oía) kun je nauwelijks komen. Als een spierwit kleikasteel is dit 22 verblijven tellende complex op de zwarte kraterrand gesitueerd. Van jacuzzi’s met sterrenverlichting tot bovenaardse culinaire avonturen op een privéterras boven de werkelijkheid. Overdreven? Probeer maar.

Ios Ίος - Wie Ios zegt, zegt feest. Ios-Stad is zeer geliefd bij jongeren. Het wemelt er van de uitgaansgelegenheden. Tot zonsondergang is het schitterende strand van Mylopótas Μυλοπότας de grote trekpleister. Daar bevindt zich een van onze nieuwste favorieten: het Levantes Luxury Boutique Hotel****. De trefwoorden: romantiek, lichte inrichting, prachtig uitzicht over de baai. Ios-Stad is een groot woord voor het dorpje, dat op een heuvel is gebouwd in de typerende, fotogenieke Cycladenstijl: witgekalkte huizen, windmolentjes, steile straatjes, tal van kerken met blauwe koepeltjes en de restanten van een middeleeuws kasteel. Voor wie het feestgedruis allemaal wat te veel wordt: op Ios kunt u ook fijne wandelingen maken en vanuit de haven gaan ook regelmatig watertaxi’s naar rustige, zalige stranden bij Manganári Μαγγανάρι in het zuiden en Psáthi Ψάθη in het oosten. De bewoners van Ios willen u graag doen geloven dat Homerus op het eiland begraven ligt en ach, wie weet? Het tegendeel is ook niet te bewijzen en de ‘tombe’ is de moeite van het bezoeken waard.

Síkinos Σίκινος - Ook al zo’n echt Cycladisch eiland is Síkinos, een smal eilandje dat maar een kilometer of twaalf lang is. Er is zo ongeveer één weg van betekenis: met de bus is het 10 minuten van de zuidelijke aankomsthaven Aloprónoia Αλοπρόνοια naar het hoofdplaatsje Síkonos en het daar tegenaan gelegen middeleeuwse kastro. Daar kunt u heerlijk in de smalle straatjes dolen, tussen de herenhuizen. Bijzonder is er het Heróön, een vermoedelijk van oorsprong Romeins bouwwerk dat in de zevende eeuw werd omgevormd tot de orthodoxe Panagía Theotókoukerk. Onze accommodatie op Síkonos is echt leuk: een hagelwit ‘dorpje’ van 18 kamers in zes lagen, tegen een heuvel bij Aloprónoia.

Folégandros Φολέγανδρος - Nog ietsje kleiner dan Síkinos is Folégandros, een droog en op het oog nogal onherbergzaam eiland. De drie verspreid liggende witte dorpjes, waar bij elkaar nog geen 700 mensen wonen, geven echter toch weer iets lieflijks aan het karakter. Het hoofdplaatsje, zoals gebruikelijk ook wel Chóra χώρα genoemd, is prachtig gelegen tegen een helling. Het is goeddeels binnen de muren van een oude vesting uit 1207 gebouwd. Op Folégandros kun je prachtige wandelingen maken. Het heeft bovendien fraaie verlaten zandstranden, waarnaar in de zomermaanden bootjes varen. Jan des Bouvrie zou tevreden kunnen zijn over de styling van het witte Anemi Hotel****+ even buiten de haven van Karavostási Καραβοστάσι. Het hotel, dat eruitziet als een dorpje van grote suikerklonten, is intiem en elegant, maar nergens overdreven in luxe. Vanuit het zwembad kijk je uit over zee.