Wij helpen u graag!

Bel +31 (0) 20 657 5657 of maak een afspraak

Polyplan 30 jaar
Logo Polyplan Reizen

Als u een ‘verzamelaar’ van Griekse eilanden bent of wilt worden, heeft u vanuit centraal Evia de unieke kans om Skýros Σκύρος (zie hoofdstuk Sporaden op pagina 198) aan uw plakboek toe te voegen. De ferry naar deze vreemde eend in de bijt der Sporaden vertrekt vanuit het neo-klassieke Kými Κύμη en doet er ongeveer anderhalf uur over.

Via de hoge tuienbrug uit 1992 is het sneller, maar via de oude brug van ‘buitenwijk’ Xirovrísi Ξηροβρύση op het vasteland is het leuker om de eilandhoofdstad Chalkída Χαλκίδα te bereiken. Als u de auto parkeert bij het treinstation voordat u deze brug van 40 meter over gaat, kunt u hier namelijk getuige zijn van een merkwaardig natuurverschijnsel. Zeker zeven keer per etmaal verandert de sterke getijdenstroom in de nauwe Straat van Eurípos Πορθμός του Ευρίπου van richting, waarbij het zeewater zich golvend en klotsend verplaatst met snelheden oplopend tot meer dan 20 kilometer per uur! Zeilers die op het verkeerde moment van de Noordelijke Golf van Evia Βόρειος Ευβοϊκός κόλπος naar de Zuidelijke Golf van Evia Νότιος Ευβοϊκός κόλπος of vice versa proberen te varen, spreken met ontzag over het fenomeen.

Het verhaal gaat dat zelfs de grote geleerde Aristoteles het niet kon verklaren, zich er suf over piekerde bij de toenmalige brug en zich uiteindelijk in wanhoop verdronk. Of dat helemaal waar is, weten we niet, maar dat hij overleed in de stadsstaat Chalkis wordt als een feit aanvaard. Vandaag de dag is het levendige Chalkída verreweg de grootste stad op Evia; de helft van de 200.000 eilanders woont er. Het is modern en historisch tegelijk. Vooral aan het water vindt u gezellige taverna’s en toeristen zijn er een kleine minderheid. In de wijk Kástro Κάστρο is de invloed van de Venetiërs en Ottomanen merkbaar.

Langs pittoreske bad- en havenplaatsjes als Lefkantí Λευκαντί voert de zuidelijke kustweg naar de grootste handelsconcurrent en buurstaatje van Chalkis in de oudheid: Erétria Ερέτρια. In en bij het tegenwoordige plaatsje bieden wij heerlijke hotels en het is vanwege de centrale ligging en de eigen ferryverbinding een prima uitvalsbasis voor heel Evia. De grootste attractie vormen de opgravingen van het antieke Erétria, waar 5500 jaar beschaving is blootgelegd. De indrukwekkende vondsten zijn te bezichtigen in het Archeologisch Museum. Ook is er veel keramiek te zien dat werd opgegraven bij de fundamenten van de grootste Artemistempel die ooit is ontdekt, bij het zeven kilometer oostelijker gelegen Amárynthos Αμάρυνθος.

De berg Dírfi Δίρφη (1743 m) vormt het ‘hart van de specht’. Het is de hoogste piek van het eiland. Het gebergte is fabelachtig mooi, met valleien waar al eeuwen citrusvruchten en olijven worden geplukt. U vindt er kloosters, grotten en traditionele bergdorpjes als Séta Σέτα, waar men van oudsher de kost verdiende met het telen van theekruiden.