Wij helpen u graag!

Bel 020-657 5657 of maak een afspraak.

Polyplan 30 jaar
Logo Polyplan Reizen

Griekenlands tweede

Evia is met zijn 4167 km² (inclusief Skyros en een stukje vasteland) vergelijkbaar met een grote Nederlandse provincie. Het is het op een na grootste eiland van Griekenland; alleen Kreta is groter. Evia is groen, bergachtig en dunbevolkt: er wonen ongeveer 200.000 mensen. Het noordelijke eilanddeel wordt gedomineerd door bergen en een groene natuur. Het centrale deel heeft bijzondere archeologische vindplaatsen. Op het ruigere zuidelijke deel vindt u de heerlijkste stranden.

Paradijsvogel

Op de kaart lijkt Evia op een specht, die met zijn scherpe snavel een gat hakt in het vasteland (de Golf van Malia). Met zijn pootjes (de twee bruggen bij de hoofdstad Chalkida) klampt hij zich vast aan de kust waar de snelweg Athene-Thessaloniki langs loopt. En zijn staart houdt hij parallel aan het schiereiland Attica, waarop Athene en de luchthaven liggen. Vanuit Evia gaat de ferry naar Skyros; dat is de enige manier om op dat Sporaden-eiland te komen.

Op Evia en Skyros kunt u alle kanten op. Maar bovenal kunt u hier heerlijk vakantie vieren zoals u dat wilt. De eilanden lenen zich bij uitstek voor een heerlijke afwisseling van actief bezig zijn, excursies maken, loom slenteren door een charmant kustplaatsje, wandelen in de prachtige natuur, heerlijk eten aan het strand, watersporten, mountainbiken, een boek lezen met uw voeten in de azuurblauwe zee…

Evia: hoofdstadje Chalkida en centraal-Evia

Het levendige Chalkida is de grootste stad op Evia; de helft van de 200.000 eilanders woont er. Het is modern en historisch tegelijk. Vooral aan het water vindt u gezellige taverna’s en toeristen zijn er in de minderheid. In de wijk Kastro ziet u duidelijk de invloed van de Venetiërs en Ottomanen. In het hart van Evia ligt de berg Dirfi (1743 m), de hoogste piek van het eiland. Het gebergte is fabelachtig mooi, met valleien waar al eeuwen citrusvruchten en olijven worden geplukt. Hier in de buurt vindt u de opgravingen van Eretria.

Noord-Evia: prachtige natuur

Heel Evia is mooi, Noord-Evia is schitterend. Groener dan groen, met heuvels en bergen, adembenemende vergezichten, spectaculaire zonsopkomsten en dito zonsondergangen. Een paradijs voor outdoor-fans van alle leeftijden. Alleen erheen rijden is al een onvergetelijke belevenis. Beurtelings heeft u zicht op de Egeïsche Zee en de Sporaden en op de Noordelijke Golf van Evia en het vasteland daarachter.

Zuid-Evia: life is a beach

Zuidelijk Evia ziet er ruiger uit dan de rest van het eiland. Het heeft mooie, langgerekte stranden, en daarmee ook ideale omstandigheden voor zonaanbidders en watersporters. De gemoedelijke, leuke kustplaatsjes Marmari en Karystos lonken.

Oversteken naar Skyros

Als u in centraal Evia bent, moet u zeker een paar dagen naar Skyros gaan. In Kymi neemt u de ferry naar dit eiland, dat hoort bij de Sporaden. Na ongeveer anderhalf uur bent u er. Hoewel het rotsachtige Skyros dus een zusje is van Skiathos, Skopelos en Alonissos – en met ruim 200 vierkante kilometer ook nog eens het grootste eiland van de Sporaden – is zij alleen te bereiken met de veerboot vanaf Evia. Dat is ook de reden dat dit eiland het minst toeristisch is van de Sporaden. Een buitenkansje dus als u Evia aandoet.

Uw reis op maat? Bel of vraag een offerte aan