Wij helpen u graag!

Bel +31 (0) 20 657 5657 of maak een afspraak

Polyplan 30 jaar
Logo Polyplan Reizen

Als u een idee wilt krijgen van wat de orthodox-christelijke geloofsbeleving in Griekenland en Oost-Europa inhoudt, bevelen we aan om in Prokópi Προκόπι te gaan kijken naar het graf van de belangrijke heilige Johannes de Rus. Agios Ioánnis o Rósos Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος, die in 1690 werd geboren, zou tijdens zijn leven talrijke wonderen hebben verricht en dat is iets waarop jaarlijks duizenden pelgrims ook hopen. Ze komen uit alle windstreken en bidden er om genezing of geluk.

Heel Evia is mooi, maar Noord-Evia is schitterend. Groener dan groen, met heuvels en bergen, adembenemende vergezichten, spectaculaire zonsopkomsten en dito zonsondergangen; het kan allemaal niet op in de ‘kop en hals van de specht’. Het noorden is dan ook een paradijs voor outdoor lovers van alle leeftijden.

Alleen al de lange, rustige slingerroute in de hals en de eveneens bochtige rondweg in de kop garanderen een onvergetelijke belevenis, in de goede zin van het woord. Beurtelings heeft u zicht op de Egeïsche Zee en de Sporaden en op de Noordelijke Golf van Evia en het vasteland daarachter. Er dienen zich zoveel fotomomentjes aan, dat u moet waken voor vakantiestress...

 

Wij beginnen ons rondje op de kop in Agía Anna Αγία Άννα. Het dorp heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een eersteklas vakantiebestemming, niet in het minst door de ideale combinatie van de bergen in het binnenland en de zalige kiezelstranden aan de oostkust. Wij selecteerden er twee accommodaties die tot de landelijke top behoren. Het Thalatta Sea Side Resort***** is een strak kubistisch vormgegeven designhotel met veel licht, direct aan het water gelegen, tussen de pijnbomen. Het heeft een excellente spa.

Voor liefhebbers van het luxueuze buitenleven, is er Club Agia Anna***+, de enige plek in Griekenland voor glamping op topniveau, ideaal ook voor jonge gezinnen. Op een paar stappen van het strand kunt u er verblijven in joerts, traditionele familietenten uit Centraal Azië, voorzien van toilet, douche, tv en airco. U kunt ook kiezen voor hippe cabana’s met één of twee slaapkamers en een veranda. Ze zijn modern ingericht, met tv, airco en een koelkastje.

 

Mondaine chic én de nieuwste wellnesstrends biedt het voorname kuuroord Loutrá Edipsoú Λουτρών Αιδηψού in de gemeente Edipsós Αιδηψός, dat onderaan de ‘snavel van de specht’ ligt. Hier zijn 80 van Griekenlands 752 geneeskrachtige thermische bronnen en die trokken al in de prehistorie mensen. In de oudheid kwam de Romeinse krijgsheer Sulla er relaxen, tussen zijn roemruchte veldtochten door. En ook Sir Winston Churchill, Aristoteles Onassis en Maria Callas lieten zich hier de werking van de mineralen welgevallen. Edipsós heeft een ‘eigen’ ferryverbinding met het vasteland en is tevens de ideale uitvalsbasis voor de ‘snavel van de specht’, het mooie schiereiland Lichadonísia Λιχαδονήσια.  

 

Via strandoorden als Ilia Ηλια leidt de kustweg vervolgens naar Límni Λίμνη. Het tegen de heuvels gebouwde Límni is een gezellig stadje met stenen huizen met voorname gevels, kasseienstraatjes en een haven, die vroeger zeer belangrijk was voor de welvaart. Eén van de producten waarmee de regio geld verdiende, was de winning van kaolien, een wit gesteente dat als grondstof dient voor de vervaardiging van porselein. Even voorbij Límni, aan het kustweggetje dat min of meer doodloopt, ziet u daar herinneringen aan, in de vorm van een bakstenen schoorsteenpijp en het roestige restant van een laadpier. In de toenmalige fabriek werd het kaolien ontdaan van onzuiverheden en vervolgens fijngemalen voor het transport naar Franse en Engelse serviesgoedproducenten. Nu behoren de gerenoveerde monumentale gebouwen tot het heerlijke hotel Kaminos natural senses****.