Wij helpen u graag!

Bel +31 (0) 20 657 5657 of maak een afspraak

Polyplan 30 jaar
Logo Polyplan Reizen

Kýthira wordt rechtstreeks aangevlogen vanuit Amsterdam. Maar u kunt ook met de ferry: het ligt op hooguit een paar uur varen van de Peloponnesos. Er zijn onder andere verbindingen met de schitterende Máni. Dat biedt dus interessante combinatiemogelijkheden. Via het minuscule Antikýthira gaat er ook een ferry naar Kreta.

Het lijkt alsof Kýthira Κύθηρα er maar een beetje bij hangt in de Ionische familie. Geografisch is dat ook zo, want het eiland ligt formeel niet in de Ionische Zee maar zuidelijker, voor de Lakonische Golf, onder de Peloponnesos. Ook bestuurlijk valt het niet onder de Ionische Eilanden, maar hoort het bij de periferie Attica, het schiereiland waarop Athene ligt. Maar denk niet dat Kýthira niet veel voorstelt. Het eiland van Aphrodite is juist bijzonder aantrekkelijk als toevluchtsoord voor wie wil ontsnappen aan drukte en dagelijkse beslommeringen.

Toch is er wel iets raars aan de hand met Kýthira. Terwijl vastelanders meer en meer gecharmeerd raakten van het eiland, zijn de eilanders juist massaal vertrokken. Naar Big Kýthira. Nooit van gehoord? Big Kýthira is Australië. Na de Tweede Wereldoorlog kwam een enorme emigratie op gang van eilanders die Down Under hun geluk gingen beproeven. Zij slaagden daar goed in, maar een weemoedig terugverlangen bleef knagen. En dus komen zij én hun nazaten nu regelmatig terug uit Australië om op Kýthira vakantie te vieren. Eén van de grappige gevolgen daarvan is dat er nu op Kýthira eucalyptussen groeien. De invloeden van Down Under hebben Kýthira twee bijnamen opgeleverd: Little Australia en Kangaroo Island. Verwacht overigens niet dat er werkelijk kangoeroes aan het island hoppen zijn. Wat u wel mag verwachten, zijn prachtige halvemaanstrandjes, een bescheiden en dus vooral Grieks toerisme, een prachtig Venetiaans fort in Kýthira-Stad (ook wel Chóra χώρα), wijngaarden, Byzantijnse kerkjes en kapellen, om zomaar een paar aantrekkelijkheden te noemen.

Even leven als de Fiat-bazen op Paxí

Het idyllische eilandje Paxí Παξοί is te klein om mee te tellen bij de Eptánisa. Maar vergis u niet: het is gemaakt door Poseidon hoogstpersoonlijk. Met zijn drietand wrikte hij een stuk van 13 kilometer lang van Corfu af, zodat zijn vrouw Amphitrite en hij een exclusief plekje voor zichzelf hadden. Exclusief is Paxí nog steeds, maar niet alleen voor de god van de zee en zijn eega. Vandaag de dag kunt u vanuit Corfu (maar ook vanuit Párga Πάργα op het vasteland) naar het eiland, voor dagexcursies of om er te verblijven. De aankomst in het pittoreske hoofdplaatsje Gáios Γάιος is heel bijzonder: u vaart dan heel dicht langs de mini-eilandjes Panagiá Παναγιά en Agios Nikólaos Άγιος Νικόλαος de natuurlijk beschutte haven binnen.

 

Paxí staat vol met olijfbomen, heeft een ruige westkust met fraaie krijtkliffen en grotten en charmante vissersplaatsjes in pastelkleuren, wat duidt op een Venetiaans verleden. Onder de circa 2300 eilanders zijn nog altijd Italianen, zoals de puissant rijke familie Agnelli, u weet wel, van het Fiat-imperium. De onroerendgoedprijzen op Paxí behoren dan ook tot de hoogste van Griekenland.

Proeven van dat goede leven kan het beste in het boetiekhotel Torri e Merli***** in Lákka Λάκκα op de noordpunt. In dat versterkte herenhuis uit 1750 is recentelijk één van de superieure historische hotels gevestigd die wij dit jaar hebben toegevoegd aan onze collectie. De Italiaanse naam van het hotel betekent ‘Torentjes en Kantelen’ en dat zegt al veel over de romantische ambiance. De design-inrichting is buitengewoon smaakvol en elegant.