Wij helpen u graag!

Bel +31 (0) 20 657 5657 of maak een afspraak

Polyplan 30 jaar
Logo Polyplan Reizen

Voor een vakantie buiten de gebaande paden is vooral het westen van Kreta geschikt. Het is het ruigste deel van het eiland, met dorpjes die tot voor kort alleen te voet bereikbaar waren. Dit deel van Kreta herbergt ook de Lefká Ori (Witte Bergen). Daar ligt tot in het late voorjaar sneeuw op de toppen, terwijl het op de stranden al heerlijk warm is

Kreta: een land op zich

Volgens de Griekse mythologie voerde oppergod Zeus het mooie meisje Europa naar een plataan in Górtys Γόρτυς op Kreta, zijn geboorte-eiland. Wat in Górtys gebeurde, laat zich raden. Uit het samenzijn werd Minos geboren, de latere koning en vader van de Minoïsche beschaving.

Want lang voordat de Batavieren de Rijn afzakten, hadden de Kretenzers al een hoogstaande beschaving op hun prachtige eiland. De rijke cultuur van het Minoïsche koninkrijk floreerde er van 3500 tot 1450 voor onze jaartelling.

Nog altijd heeft Kreta een eigen gezicht. Het bergachtige eiland, 260 kilometer lang en 60 kilometer breed, is eigenlijk een land op zichzelf, met fascinerende contrasten. De ontelbare cultuurschatten uit het verleden gaan er samen met de luxe van vandaag. Diepe kloven en grottenstelsels worden afgewisseld met prachtige brede stranden (vooral in het noorden) en intieme baaitjes die u vooral aan de ruige zuidkust vindt. Het eiland herbergt Minoïsche paleizen, orthodoxe kloosters, Venetiaanse forten en spannende vindplaatsen uit de oudheid. En serieuze bergtoppen als de Witte Bergen, waar ’s winters kan worden geskied, prachtige plateaus met olijfgaarden, vergeten valleien of lome bergdorpjes waar de wilde geit vaste gast is.

Charmante steden, gezegende grond

Kreta telt veel meer olijfbomen (de schattingen lopen uiteen van 15 miljoen tot 35 miljoen exemplaren) dan inwoners (621.000). Dat Kretenzers geloven dat olijfolie gezond is, is dan ook een understatement van jewelste. Olijfolie is, naast toerisme, het voornaamste middel van bestaan op Kreta. Het eiland is gezegend met een vruchtbare grond en de combinatie van warme zomers en milde winters doet de rest. Dankzij het klimaat en de vruchtbare grond wordt hier ook al 4000 jaar wijn geproduceerd.

De 325 dagen met zon per jaar, het afwisselende landschap en de prima bereikbaarheid via de vliegvelden van Heraklion en Chaniá lokken vanzelfsprekend veel toeristen. Er zijn dan ook drukke resorts en uitgaansgelegenheden, vooral in en bij de hoofdstad Heraklion en in Chersónisos. Maar als u bedenkt dat Kreta net zo groot is als Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht samen, dan begrijpt u dat er voor rustzoekers nog meer dan genoeg overblijft.