Wij helpen u graag!

Bel +31 (0) 20 657 5657 of maak een afspraak

Polyplan 30 jaar
Logo Polyplan Reizen

Waar Zeus geboren werd

Kreta is in oppervlakte het vijfde eiland van de hele Middellandse Zee. Nergens is het 260 kilometer lange eiland breder dan 60 kilometer, dus de zee is vanaf de bergtoppen aan weerszijden zichtbaar. Er wonen iets meer dan 620.000 mensen, een derde van de bevolking woont in de hoofdstad Heraklion. Kreta is het geboorte-eiland van oppergod Zeus. Volgens de Griekse mythologie voerde Zeus het mooie meisje Europa naar een plataan in Gortys. Uit het samenzijn werd Minos geboren, de latere koning en vader van de Minoïsche beschaving.

Reis door de tijd

Kreta heeft in zijn lange geschiedenis veel overheersers gekend. Romeinen, Turken, Arabieren en Venetianen lieten hun oog vallen op het paradijselijke eiland. Uit alle tijdperken zijn sporen achtergebleven De rijke cultuur van het Minoïsche koninkrijk floreerde er van 3500 tot 1450 voor onze jaartelling. Naast Minoïsche paleizen vindt u op Kreta orthodoxe kloosters, Venetiaanse forten en archeologische vindplaatsen uit de oudheid. U kunt op Kreta dus een culturele reis door de tijd te maken. Daarbij zult u ook ervaren dat de Kretenzers er trots op zijn uiteindelijk alle bezetters te hebben verdreven. Bijna een eeuw geleden konden ze zich definitief aansluiten bij de Griekse staat, een langgekoesterde wens.

Kreta is ronduit een heerlijke vakantiebestemming. Al vroeg in het voorjaar zijn de temperaturen er aangenaam. U kunt er heerlijk slenteren door een van de vele leuke dorpjes of stadjes, fietsen, wandelen, de Samariakloof bedwingen, ontspannen op een van de zalige stranden, cultuurhistorische bezienswaardigheden bezoeken, fantastisch eten en drinken, watersporten of gewoon even helemaal niets doen.

Verliefd op Kreta

Het lijkt wel of de zon straalverliefd is op Kreta. Op 325 dagen van het jaar laat hij zien hoe gek hij is op Griekenlands grootste eiland, het vijfde van de hele Middellandse Zee. Kreta beantwoordt de liefde gretig en maakt zich mooi met brede stranden, intieme baaitjes, hoge bergen, wijngaarden, miljoenen olijfbomen en meer dan 2000 soorten planten die er uitbundig groeien en bloeien.

Lees meer

(Weg van) Chersonisos

Chersonisos heeft inmiddels een naam als party-stad van Kreta; sommigen denken (of vrezen) zelfs dat heel Kreta één groot Chersonisos is. Maar in de buurt vindt u tal van charmante kustplaatsjes, die u de drukte van Chersonisos op slag doen vergeten.

Lees meer

Niet missen: Agios Nikolaos

Een van de leukste kuststadjes op Kreta: Agios Nikolaos. Het kustplaatsje heeft twee havens en een (diep!) binnenmeertje. In de omgeving vindt u het mondaine Elounda en kunt u excursie maken naar het eiland Spinalonga. Ook Chrysi, Koufonisi en Ierapetra zijn een bezoek meer dan waard.

Lees meer

Venetiaans Rethymnon

Rethymnon is een stop meer dan waard. Vanwege de mooie Venetiaanse haven, het Fortezza, de leuke straatjes en winkeltjes en de mogelijkheden om te wandelen en te duiken. De derde stad van Kreta heeft gezellige historische wijken waar u heerlijk kunt ronddwalen. Schiet u vooral een paar foto’s van de haven bij zonsondergang.

Lees meer

Chania en de samariakloof

Ook Chania ademt een Venetiaanse sfeer, maar u bemerkt hier ook de invloeden van de Ottomanen. Deze romantische stad heeft gezelligheid en uitstraling, met oude steegjes en een overvloed aan winkeltjes en taverna’s. In de omgeving kunnen wandelaars, klimmers en duikers hun hart ophalen.

Lees meer

Uw reis op maat? Bel of vraag een offerte aan