Wij helpen u graag!

Bel 020-657 5657 of maak een afspraak.

Polyplan 30 jaar
Logo Polyplan Reizen

Vanaf Lesbos kunt u een excursie maken naar de prachtige tempelresten van Pérgamon Πέργαμον op het Turkse vasteland. Wij assisteren u graag bij het boeken van het dagtripje.

De naam van Lesbos Λέσβος is wereldwijd veel bekender dan de charmes van het eiland. Dat komt door de dichteres Sappho uit Eresós Ερεσός, die zo’n 2600 jaar geleden in haar werken onder meer de liefde tussen vrouwen bezong. De hoofdstad Mytilíni Μυτιλήνη, die uitkijkt op het Turkse vasteland, is een levendige, elegante plaats, met neoklassieke herenhuizen in pasteltinten en de hoge koepel van de Agios Theráponkerk daarachter. Aan de drukke winkelstraat Ermoú ligt de gerestaureerde moskee Geni Tzami, die nu dienst doet als expositieruimte voor lokale kunstenaars. Verder zijn het Byzantijnse kasteel, het klassieke amfitheater voor 15.000 toeschouwers en het archeologisch museum in Mytilíni zeer de moeite waard.

 

Lesbos is in grootte het derde eiland van Griekenland. Het heeft twee prachtige baaien die diep landinwaarts steken. Rondom Lesbos en in de baaien vindt u stranden, sommige met gladde zwarte kiezeltjes. Het strand van Vaterá Βατερά, niet ver van de Tempel van Dionysos, is het langst: 7 kilometer. De hoogste punten zijn de berg Olympus Όλυμπος (967 m) in het zuiden en de Lepetýmnos Λεπετύμνος (968 m) in het noorden. Op de eerste kom je met de auto, op de tweede alleen wandelend. Adembenemende uitzichten zijn de beloning.

 

Wat betreft de wonderen der natuur komt u op Lesbos sowieso aan uw trekken. Er zijn vijf geothermische bronnen, waar het zwavelhoudende water naar oude badhuisjes wordt geleid, onder andere in Loutrópoli Thermís Λουτρόπολη Θερμής. Vulkaanas zorgde 15 miljoen jaar geleden voor de verstening van een woud bij Sígri Σίγρι, een plaats die ook bekend is vanwege de kreeftenvangst.

 

Bijzonder zijn verder de wilde paarden op de vlakte tussen Agía Paraskeví Αγία Παρασκευή en de oostkust, de flamingo’s en pelikanen in de zoutpannen bij het toeristenplaatsje Kalloní Καλλονή en Skála Polichnítou Σκάλα Πολιχνίτυ. Er zijn meer dan 300 vogelsoorten waargenomen op Lesbos en bijna 30 amfibieën en reptielen. Bezienswaardig zijn tevens het Romeinse aquaduct bij Mória Μόρια, dat eeuwenlang Mytilíni van zoetwater voorzag, het twaalfde-eeuwse klooster Moní Ypsiloú Μονή Υψηλού en het dorp Mantamádos Μανταμάδος, met fraai aardewerk en een zeldzaam icoon van de aartsengel Gabriël.

 

Míthymna Μήθυμνα, dat wordt gedomineerd door een Byzantijns kasteel, is een romantisch plaatsje in het noorden. Het heette in de Ottomaanse tijd Molyvos, een naam die de inwoners daarom zelf liever niet meer gebruiken. Wij vonden er direct aan het water het charmante Olive Press Hotel***, gevestigd onder de rode dakpannen van een oude olijfoliefabriek. Even buiten het pittoreske Pétra Πέτρα is het heerlijk toeven in een van de 15 nieuwe, in traditionele stijl gebouwde huizen van Birds Bay***+. Elk huis heeft een eigen terras of balkon met droomuitzicht.