Wij helpen u graag!

Bel 020-657 5657 of maak een afspraak.

Polyplan 30 jaar
Logo Polyplan Reizen

Jaren geleden, toen hij er voor het eerst een vakantie doorbracht, werd cabaretier Remco Veldhuis verliefd op de geur, de natuur en de vrijheid van Griekenland.

WAAR VOND JOUW EERSTE KENNISMAKING MET GRIEKENLAND PLAATS?
Op Agistri, een van de Argo-Saronische eilanden vlak onder Athene. Ik denk dat op dat piepkleine eilandje toen één accommodatie was. Witgepleisterde huisjes, met bedden die bestonden uit een witgepleisterde bak waar een matras in lag. ‘Save water, shower with a friend’ stond er in de badkamer. Ik was daar met mijn toenmalige Griekse godin-achtige vriendin, dus dat vond ik niet echt een probleem. Tijdens deze vakantie werd ik verliefd op de vrijheid van het land. Op de geur. Op het dramatische contrast tussen de grilligheid van de eilandjes, met de rotsachtige kustlijn, en het altijd kalme, strakblauwe water, overal waar je kijkt.

WANNEER KWAM JE ER VOOR HET LAATST?
Afgelopen zomer, op de Peloponnesos. Ik snap het oordeel van Lonely Planet, dat je dit gebied gezien moet hebben, maar eerlijk gezegd vond ik het noordwesten iets minder. Daar heeft de crisis zijn tol geëist. Als je dan naar het zuiden rijdt, wordt het allengs schilderachtiger en mooier. Een soort über-Provence, met cipressen en eindeloze olijf- en sinaasappelboomgaarden. En prima stranden. Ik ben niet iemand die urenlang ligt te zonnebaden, maar de stranden zijn heerlijk. Je hoeft niets te reserveren en je betaalt ook geen 25 euro voor een bedje. Het hoogtepunt vond ik de natuur, die na elke bocht in de weg verandert. En je ziet er bijna geen huis dat boven de hoogste olijfboom uit komt.

GA JE OOK WEL EENS ERGENS ANDERS NAARTOE OP REIS?
We hebben ook eens een heerlijke zomervakantie gehad ergens anders in het zonnige deel van Europa. Maar mijn oudste dochter zei: ‘Gaan we volgend jaar weer naar Griekenland?’ Op de een of andere manier gaat het land in je systeem zitten. Ik denk dat dat komt doordat Griekenland een geur heeft. In Griekenland kan je gedurende de dag ruiken hoe laat het is. Voor Veldhuis & Kemper waren wij bij wijze van sabbatical een tijdje op Curaçao. Het viel mijn vrouw op - zij is de menselijke evenknie van Commissaris Rex – dat alle momenten daar hetzelfde ruiken. Het enige nadeel van Griekenland vind ik het gedoe met het wc-papier. Als ik daar eenmaal weer aan gewend ben, ben ik vaak alweer thuis…

WELKE BESTEMMING IS JOUW FAVORIET?
Kefalonia. De zonsondergang bij Fiskardo is prachtig. Je kijkt uit over de cipressen, op de straat van Ithaka. Of Ithaka met zijn laid-back sfeer. Als je hard gas geeft, knal je van het eiland af, maar Kioni is adembenemend en in het hoofdstadje Vathi vind je alles. Of Lakka op Paxos. Lefkas-stad… Ik kan niet kiezen! Maar ik ben dus wel echt een Ionische man. Ik heb bijvoorbeeld geen bucket list van andere eilanden die ik nog wil zien; daarop staat eerder een eigen huisje op Ithaka of Kefalonia

EN WAT IS GRIEKENLANDS ‘GEHEIM’?
In Griekenland ben je te gast. De mensen ontvangen jou één keer in hun leven en ze doen er alles aan om daar iets moois van te maken. Ze zijn ook trots op wat ze je aanbieden. Ik eet er bijna altijd vis. Grieken leggen hun trots ín die vis. Niet: ‘kies maar wat jij wil’ maar ‘ik heb nóu toch iets voor je!’. Kinderen worden er op handen gedragen: als wij even niet kijken staan onze dochters zo met drie lolly’s in hun mond ergens in de keuken iets lekkers uit te zoeken. Het cliché van de Griekse gastvrijheid klopt. De mensen zijn het goud van Griekenland: onbetaalbaar.